THC-P vs HHC-P

THC-P vs HHC-P

 

HHC-P (hexahydrokanabinol)

 

Výroba HHC-P

 

HHC-P se jako takový v konopné rostlině přirozeně nevyskytuje.  Je však odvozen od HHC, který se v rostlině přirozeně vyskytuje.  HHC-P se označuje jako polosyntetizovaný kanabinoid, což znamená, že ačkoli v konečném důsledku není přírodní, jedná se o modifikovanou formu kanabinoidu, která není tak úplně celá vytvořena v laboratoři.

 

Výroba HHC-P spočívá v úpravě uhlíkového řetězce HHC tak, aby k němu bylo připojeno 7 atomů uhlíku. Tím se změní způsob, jakým se kanabinoid váže k mozkovým receptorům CB1, které jsou zodpovědné za opojení, které zažíváme spolu s ostatními účinky ovlivňujícími nervový systém.  Vzhledem k tomu, že HHC-P pochází z HHC, jedná se celkově o poměrně unikátní kanabinoid.  HHC je hydrogenovaná forma THC, která se nachází v pylu a semenech rostliny konopí a díky atomu vodíku je neuvěřitelně chemicky stabilní.  Mnozí se domnívají, že právě tato vlastnost zvyšuje jeho biologickou dostupnost, protože je odolnější vůči destabilizátorům prostředí, jako je kyslík, teplo, světlo a vlhkost, které, jak známo, způsobují degradaci kanabinoidů.

 

Opojení po užití HHC-P

 

HHC-P je pravděpodobně asi desetkrát opojnější než HHC a HHC je pro srovnání asi stejně opojný jako delta 9 THC.  V podstatě z toho vyplývá, že pokud si vezmete standardní dávku HHC-P, pocítíte silné opojení. Toto opojení se často přirovnává k účinkům hybridního kmene – jinými slovy, jedná se o velmi vyvážený typ psychoaktivního účinku, sdíleného mezi tělem a myslí, který není nikdy příliš energizující, ani příliš těžký a uspávající.  Pokud jste zastánci vyvážených hybridních kmenů a nebojíte se tak silného kanabinoidu, pak může být HHC-P vaším novým oblíbeným derivátem konopí.

 

Další účinky HHC-P

 

HHC-P nebyl zkoumán v klinických studiích, takže bohužel neexistuje žádný výzkum, který by ilustroval jeho potenciální terapeutické využití.  Můžeme zde však učinit některé bezpečné předpoklady, protože HHC-P je pouze silnější forma HHC a HHC je fenomenálně podobný delta 9 THC.  Proto zde existuje velká šance, že HHC-P může nabídnout pomoc při potížích, jako je nevolnost, ztráta chuti k jídlu, fyzické nepohodlí nebo nálada.

 

THC-P (tetrahydrokanabiphorol)

 

Výroba THC-P

 

Na rozdíl od HHC-P je THC-P přirozeně se vyskytující kanabinoid v rostlině konopí – přesněji řečeno se nachází v kvetoucích pupenech rostliny, kde nalezneme více než 100 kanabinoidů, včetně CBD, delta 8 THC a delta 9 THC. THC-P je však stopový kanabinoid, a proto byl objeven až v roce 2019 pomocí nejmodernějších technik kapalinové chromatografie, které mají dnešní výzkumníci k dispozici. Stejně jako HHC-P má THC-P na svém uhlíkovém řetězci 7 atomů uhlíku, díky čemuž je tento kanabinoid ve srovnání s ostatními kanabinoidy tak účinný.  Ve skutečnosti je THC-P, pokud je nám známo, nejsilnějším kanabinoidem, který se přirozeně vyskytuje v rostlině konopí.

 

Opojení po užití THC-P

 

THC-P se váže na receptory CB1 v mozku přibližně 33krát silněji než delta 9 THC, což znamená, že THC-P je až 10krát opojnější než delta 9, stejně jako při srovnání HHC-P s HHC.  Opět vás tedy čeká velmi silné opojení, zdaleka nejsilnější opojení, které můžete z rostliny konopí přirozeně získat.  Opojení THC-P je však častěji popisováno jako euforické, s potenciálně silnějším tělesným opojením než u HHC-P.  Zdá se, že THC-P může mít v konečném důsledku účinky podobnější indikaci než HHC-P.

 

Další účinky THC-P

 

Na rozdíl od HHC-P byly klinické vlastnosti THC-P zkoumány, ale ne ve velkém rozsahu, protože se opět jedná o neuvěřitelně nový kanabinoid.  Tým, který THC-P objevil, strávil nějaký čas jeho analýzou z hlediska možného terapeutického využití a shodli se na tom, že zřejmě nabízí všechny pozitivní účinky jako delta 9 THC, jen silnější.  Mezi tyto účinky patří potenciální úleva od tělesných potíží spolu s účinky, které ovlivňují chuti k jídlu, nevolnosti, nálady, spánek a neurologickou rovnováhu.