Benefity a účinky THC-P

Benefity a účinky THC-P

 

Co je to THC-P?

 

THC-P je kanabinoid podobný delta-9 THC, nejrozšířenějšímu kanabinoidu ve většině odrůd konopí. Produkty THC-P však nejsou přírodními extrakty. Jsou vyráběny synteticky za použití sloučenin získaných z konopí.

 

Molekulární struktura THC-P je velmi podobná delta-9 THC, ale s jedním podstatným rozdílem: Má delší alkylový postranní řetězec, který obsahuje sedm atomů uhlíku oproti pěti atomům v delta-9 THC. Podle vědců umožňují další atomy uhlíku, aby se THC-P snadněji vázal na receptory v mozku a uvolnil tak své psychoaktivní účinky. V důsledku toho je THC-P nejsilnějším dosud objeveným analogem THC.

 

Stejně jako další minoritní kanabinoidy, jako jsou delta-8 a delta-10, se THC-P přirozeně vyskytuje v rostlinách cannabis sativa ve velmi nízkých koncentracích. Výrobci jej proto neextrahují přímo z rostliny. Místo toho vyrábějí THC-P chemickou úpravou kanabinoidů získaných z rostlin konopí.

 

Benefity a účinky THC-P

 

Účinky THC-P jsou v podstatě totožné s účinky THC, jsou ale intenzivnější. Vědci zjistili, že THC-P se 33krát účinněji váže na kanabinoidní receptory CB1 v mozku a nervovém systému než delta-9 THC. Tato vlastnost je s největší pravděpodobností způsobena prodlouženým sedmi atomovým postranním řetězcem THC-P. Receptory CB1 regulují funkce, jako je spánek, nálada a chuť k jídlu. Jsou také zodpovědné za zprostředkování psychoaktivních účinků konopí.

 

Výsledné opojení z kmene nebo produktu konopí bohatého na THC-P je silné a potenciálně více sedativní, energizující nebo zklidňující než delta-9 THC. Někteří uživatelé dokonce popisují THC-P jako psychedelický a tvrdí, že dokáže zesílit zvuky a barvy, což je u tradičního THC neobvyklý účinek.

Mezi benefity THC-P patří:

 

-úleva od stresu

-relaxace

-stimulace chuti k jídlu

-silné psychické a fyzické vzrušení

 

THC-P je jistě silnější než THC díky své 33násobné afinitě k vazbě na receptory. Většina lidí říká, že po užití THC-P pociťuje asi pětkrát až desetkrát silnější účinky než u delta-9 THC. Nesoulad mezi vazebnou afinitou THC-P a uváděnou silou spočívá v tom, že schopnost každého kanabinoidu aktivovat endokanabinoidní receptory před maximalizací svých účinků je omezená.

 

Při studiu účinků THC-P na lidské kanabinoidní receptory odhalil italský výzkumný tým několik fyziologických účinků, mezi něž patří např:

 

-analgezie (úleva od bolesti)

-hypomotilita (zpomalení pohybu)

-katalepsie (stav podobný transu)

-snížení rektální teploty

 

Vědci tvrdí, že silné vlastnosti THC-P by mohly vysvětlit některé léčivé schopnosti konopí, které je obtížné vysvětlit pouze pomocí Delta-9 THC. THC-P se například snadněji váže na receptory v imunitním systému, které regulují klíčové protizánětlivé procesy. V důsledku toho by THC-P mohl mít zásadní význam pro zesílení účinků konopí na zmírnění bolesti, nespavosti a nevolnosti.

 

Je THC-P vhodný při úzkosti?

 

THC-P je známý svými protiúzkostnými účinky. Má obrovskou afinitu k vazbě s receptory CB1, které regulují úzkost, stres, úlevu od bolesti, pocit štěstí a další. Přesto by uživatelé měli začít s nízkou dávkou, aby zjistili, jak THC-P mění jejich náladu.

 

Je THC-P bezpečné? Rizika a vedlejší účinky THC-P

 

Existuje jen málo vědeckých studií, které by ověřovaly krátkodobé a dlouhodobé vedlejší účinky THC-P. Protože THC-P je silnější než tradiční delta-9 THC, měli by uživatelé užívat raději menší dávky, aby zjistili, jak na ně působí.  

 

Silná psychoaktivita

Díky delšímu alkylovému postrannímu řetězci THC-P se kanabinoid pevněji váže na receptory v celém těle. Italští vědci, kteří THC-P objevili, uvedli, že se dokáže vázat na kanabinoidní receptory až 33krát silněji než delta-9 THC. V důsledku toho by k dosažení stejných účinků jako u běžného THC bylo pravděpodobně zapotřebí menší dávky THC-P. Vysoká dávka THC-P by byla vysoce účinná a s větší pravděpodobností by mohla u uživatele vyvolat i některé z vedlejších účinků, mezi které patří např.:

 

-zrychlený srdeční tep

-zhoršená koordinace

-potíže se spánkem

-závratě

-nevolnost a zvracení

-úzkost

-paranoia