HHC-P vs THC

HHC-P vs THC

 

Užívání konopí k léčebným a rekreačním účelům sahá jistě několik tisíciletí do minulosti. Vůbec první civilizací, která konopí konzumovala, byla starověká Čína, a to více než 4 000 let před naším letopočtem. V "Pen Ts'ao Ching", sborníku tradiční čínské medicíny sestaveném v prvním století, který však vychází ze starších ústních tradic, je konopí zmiňováno jako přírodní prostředek k léčbě různých onemocnění, včetně bolesti. Konopí však začalo vědcům odhalovat svá tajemství až ve 20. století. První vědecké studie o složkách konopí byly provedeny ve 40. letech 20. století. A právě zde byl díky práci amerického chemika Rogera Adamse izolován HHC-P. Navzdory tomu, co by se mohlo zdát, byl HHC-P izolován mnohem dříve než THC, které bylo v laboratoři zvládnuto až v roce 1964 izraelskými chemiky Rafaelem Mechoulamem a Yechielem Gaonim z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Tento objev také znamenal zlom ve výzkumu konopí.

 

HHC-P vs. THC: strukturální rozdíl

 

Klíčový strukturní rozdíl mezi HHC-P a THC spočívá v nasycení pentylokruhu a v délce a struktuře postranního řetězce molekul. Shrňme si to pro ty, kteří mají nějaké znalosti chemie:

 

pentylová soustava

THC obsahuje částečně nenasycený pentylokruh, zatímco HHC-P, jak napovídá jeho název (hexahydro-), vykazuje úplné nasycení tohoto kruhu. Jinými slovy, HHC-P nemá v pentylovém kruhu dvojnou vazbu, na rozdíl od THC, který ji má.

 

postranní řetězec

Struktura postranního řetězce HHC-P je protáhlejší než u THC. THC má ve skutečnosti alkylový postranní řetězec s pěti atomy uhlíku (pentyl), zatímco HHC-P má obvykle delší řetězec, který má nejčastěji sedm atomů uhlíku. Tato modifikace ovlivňuje způsob interakce molekuly s kanabinoidními receptory v těle a dává jí jakýsi "VIP průkaz" pro interakci s centrálním nervovým systémem, ať už v dobrém, nebo ve zlém (jak uvidíme za chvíli). .

 

molekulární konfigurace

HHC-P a THC mají podobnou základní strukturu se třemi spojenými kruhy, ale změny v nasycení a délce postranních řetězců vedou k rozdílům v jejich fyzikální, chemické a organické.

 

HHC-P vs THC: účinky

 

Ve skutečnosti, a přestože byl v laboratoři izolován více než dvě desetiletí před THC, zůstává HHC-P záhadnou a velmi málo prozkoumanou molekulou. Jistoty jsou proto vzácné, a to do té míry, že se budeme muset spokojit spíše s ohlasy a svědectvími spotřebitelů než se skutečnými přísnými vědeckými studiemi. Pokud se budeme spoléhat na zpětnou vazbu spotřebitelů na diskusních fórech, sociálních sítích a na ohlasy, které máme v terénu, bude mít HHC-P vysokou afinitu s receptory endokanabinoidního systému, protože vyvolává poměrně výrazné psychotropní a euforické účinky. Spotřebitelé uvádějí, že HHC-P je silnější verzí HHC, který sám vyzdvihuje ANSI pro jeho psychotropní účinky. Zmiňují také několik vedlejších účinků, které se objevují několik hodin až několik dní po jeho užití: hlad, sucho v ústech, intenzivní žízeň a, což je závažnější, paranoidní tendence. Nacházíme zde stejný profil vedlejších účinků jako u rekreačního konopí. Účinky THC jsou každému známé. Jsme zde u hlavní psychotropní molekuly konopí. Její dlouhodobá konzumace způsobuje úzkost, paranoiu, poruchy paměti, potíže se soustředěním, deprese, tachykardii, zarudlé oči, sníženou motorickou koordinaci atd. Dlouhodobě vede THC k závislosti, psychickým poruchám u predisponovaných jedinců (zejména psychotickým poruchám) a plicním potížím (bronchitida a chronická respirační onemocnění).

 

HHC-P vs. THC: využití v medicíně

 

THC se již v medicíně široce používá pro své analgetické a antiemetické vlastnosti, zejména při léčbě některých chronických bolestí, které jsou rezistentní vůči dostupné léčbě. Kromě toho se v rámci rozsáhlé klinické studie, kterou ministerstvo zdravotnictví ve Francii zahájilo v roce 2019 (na dobu 5 let), testují následující aplikace THC:

 

-Neuropatická bolest, která odolává dostupné léčbě, ať už léčebné, nebo jiné;

-Některé závažné formy epilepsie, které jsou rezistentní na dostupnou léčbu;

-Některé úporné příznaky spojené s rakovinou nebo její léčbou;

-Paliativní péče;

-Bolestivá spasticita při roztroušené skleróze;

-Bolest spojená s některými patologiemi centrálního nervového systému.

 

Léčebný přínos HHC-P je podobný, ale a priori by měl být o něco méně psychotropní než THC. V rostlině konopí je však méně dostupný. Je proto méně ekonomicky výhodný.