HHC-P proti bolesti

HHC-P proti bolesti

Co je to HHC-P?

HHC-P je někdy mylně považován za syntetickou molekulu, ve skutečnosti se však jedná o metabolit: nevzniká v laboratoři chemickou syntézou. Je spíše výsledkem biologického procesu, který lze reprodukovat in vitro, ale i v lidském těle, při přeměně Δ9-THC (Δ9-tetrahydrokanabinolu), což je hlavní psychoaktivní sloučenina v konopí. Proces přípravy HHC-P probíhá v několika fázích. Zpočátku je Δ9-THC metabolizován na Δ9-THC-COOH (kyselinu 11-nor-9-karboxy-Δ9-tetrahydrokanabinolovou) enzymy cytochromu P450, což je třída enzymů široce zapojená do metabolismu léčiv a toxických látek v těle. Δ9-THC-COOH se pak přeměňuje na HHC-P. Aby byl tento proces dokončen, musí být splněny dvě podmínky: dostatečné teplo a kyselé prostředí. HHC-P proto může vznikat při zahřívání konopí, například při vaření konopných poživatin nebo vaporizaci, nebo při vystavení kyselému prostředí, například v našem žaludku.

 

HHC-P proti bolesti

Historie HHC-P začíná v roce 1947, kdy ji zahájil americký chemik Roger Adams. Tomu se podařilo přeměnit Delta 9 THC na HHC přidáním molekul vodíku, což je proces známý jako hydrogenace. Tato změna nejenže změnila strukturu kanabinoidu. Díky ní se stal také mnohem stabilnějším... Tento pokrok podnítil další výzkum v této oblasti, zejména vyhodnocení zájmu o kanabinoidy při léčbě bolesti (jako alternativa k opioidním lékům, které jsou vysoce návykové), ale také při léčbě některých neurodegenerativních patologií, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Konopí se pro své analgetické vlastnosti používá již po staletí. Bylo prokázáno, že některé terpeny, včetně beta-karyofylenu, mají analgetické účinky. HHC-P může mít také vlastnosti tlumící bolest díky své strukturální podobnosti s beta-karyofylenem. Je známo, že ECS hraje klíčovou roli v regulaci vnímání bolesti, a studie ukázaly, že kanabinoidy, jako je HHC-P, mohou pomáhat modulovat pocit bolesti interakcí s receptory CBI a CB2. Jedna studie publikovaná v časopise European Journal of Pain v roce 2020 zkoumala účinky HHC-P na úlevu od bolesti na modelu zánětlivé bolesti u potkanů. Výzkumníci vyvolali zánět v tlapkách potkanů pomocí sloučeniny karagenanu a poté potkanům podávali HHC-P. Zjistili, že HHC-P významně snížil zánět tlapek a citlivost na bolest u potkanů.

Studie také ukázaly, že HHC-P může pomoci zmírnit bolest způsobenou zánětem v důsledku zranění nebo artritidy, což může být užitečné při léčbě chronické bolesti, jako je bolest zad nebo osteoartritida (OA). Tento kanabinoid funguje tak, že umožňuje tělu produkovat vlastní endokanabinoidy, které pomáhají zmírňovat zánět a zvládat bolest, aniž by vytvářely závislost na této látce nebo vedlejší účinky, jako je nevolnost nebo závratě. Další studie ukázaly, že HHC-P může pomáhat zmírňovat chronickou bolest tím, že zvyšuje hladinu serotoninu. Serotonin je neurotransmiter, který pomáhá regulovat náladu a pomáhá řídit tělesné funkce, jako je spánek a dýchání. HHC-P může také léčit bolest spojenou s revmatoidní artritidou, roztroušenou sklerózou, glaukomem a rakovinou. Používá se také jako prostředek proti bolesti způsobené léčbou rakoviny a jako předoperační lék ke snížení celkového nepohodlí a bolesti během operace.