HHC-P při léčbě závislosti

HHC-P při léčbě závislosti

 

Co je to HHC-P?

HHC-P, celým názvem hexahydrokanabiforol, je kanabinoid odvozený od hexahydrokanabinolu (HHC). Tuto sloučeninu v přírodě nenajdete, vyrábí se synteticky v laboratoři. Uvádí se, že HHC-P je nejúčinnější kanabinoid. Toto tvrzení vychází z podobnosti chemické struktury s THC-P. Oba tyto kanabinoidy mají postranní řetězec o sedmi uhlících (HHC má pouze pětiuhlíkatý řetězec). Delší alkylový řetězec znamená lepší vazbu na receptory CB1 a CB2 v endokanabinoidním systému. Podle studie z roku 2019 je THC-P 33krát aktivnější na CB1.

 

Co je to závislost?

Závislost označuje psychickou a fyzickou závislost na určité látce, chování nebo činnosti. Lidé se závislostí mohou pokračovat v určitém chování nebo užívání látky, i když to způsobuje poškození jejich fyzického nebo duševního zdraví, vztahů nebo celkové pohody.Závislost je komplexní stav, který může vznikat na základě různých faktorů, včetně genetických, environmentálních a psychologických vlivů. Závislost je složitý a náročný stav, který lze obtížně léčit. Tradiční léčba závislosti často zahrnuje léky, které mohou mít negativní vedlejší účinky, nebo psychoterapii, u níž může trvat měsíce nebo dokonce roky, než se projeví výrazné zlepšení

Bylo prokázáno, že HHC-P má potenciál i jako léčba závislosti. Modulací aktivity kanabinoidních receptorů v mozku může HHC-P pomoci snížit touhu po drogách a odměňující účinky zneužívaných drog. HHC-P může mít potenciál jako léčba závislosti na opioidech. Závislost na opioidech představuje závažnou krizi veřejného zdraví, která postihuje miliony lidí na celém světě. Závislost na opioidech se obtížně léčí a tradiční léčba často zahrnuje léky, které mají negativní vedlejší účinky, nebo psychoterapii, u níž může trvat měsíce nebo dokonce roky, než se projeví výrazné zlepšení. Bylo prokázáno, že HHC-P zmírňuje příznaky odvykání od opioidů a snižuje chování spočívající ve vyhledávání drog

HHC-P může mít také potenciál jako léčba závislosti na alkoholu. Závislost na alkoholu je chronické a recidivující onemocnění, které může mít závažné důsledky pro fyzické i duševní zdraví. Studie ukázaly, že HHC-P může snížit příjem alkoholu a riziko recidivy. HHC-P může mít potenciál také jako léčba jiných typů závislostí, například závislosti na nikotinu a hazardních hrách. Ačkoli k úplnému pochopení potenciálu HHC-P jako léčby závislosti je zapotřebí dalšího výzkumu, první výsledky jsou slibné.

Závěrem lze říci, že HHC-P může nabídnout nový a účinný přístup k léčbě závislosti. Jeho jedinečné vlastnosti a schopnost interakce s endokanabinoidním systémem z něj činí prornisní léčbu závislosti na opioidech, alkoholu a dalších typech závislostí. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné plně pochopit jeho potenciál, HHC-P vykazuje v prvních studiích slibné výsledky a může nabídnout naději lidem, kteří se potýkají se závislostí.