Výhody konopného oleje v jídelníčku

Výhody konopného oleje v jídelníčku

Jaké výhody má konopný olej?

Konopný olej neboli olej z konopných semen má zlatavou nebo jasně zelenou barvu (podle toho,
zda se získává z loupaných nebo celých semen) a má jemnou oříškovou chuť. Z jeho výhod
vyniká to, že je zdrojem omega 3, se srdci prospěšnými a protizánětlivými vlastnostmi. V tomto
článku si vysvětlíme, co je konopný olej, jak se získává, jaké jsou jeho nutriční vlastnosti a jaké
všechny výhody přináší jeho zařazení do jídelníčku vašemu zdraví.

Co je konopný olej?

Konopný olej se získává lisováním konopných semen za studena. Má vysoký obsah omega 3 a
omega 6 esenciálních mastných kyselin (70 %) a je vynikajícím zdrojem těchto složek stravy.

V kulinářské rovině je zajímavý svou jemnou oříškovou chutí. Konzumuje se syrové, ve formě
dresinků nebo v omáčkách, takže se lépe zachovají všechny vlastnosti oleje.

Z výživového hlediska se doporučuje jako přírodní doplněk omega 3. Čajová lžička konopného
oleje poskytuje plné množství omega 3 doporučené pro dospělého člověka na den.

Vlastnosti konopného oleje: barva a chuť

Vlastnosti konopného oleje se mírně liší v závislosti na procesu jeho výroby:

1) Zelený konopný olej: vyrobený z celých semen má jasně zelenou barvu a intenzivní oříškovou
chuť. Má vysoký obsah chlorofylu. Je třeba vzít v úvahu, že chlorofyl je velmi citlivý na světlo,
proto by se tento olej měl skladovat na velmi chladném a tmavém místě (doporučujeme v
lednici).

2) Zlatý konopný olej: vyrobený z loupaných a pražených konopných semínek má zlatavou barvu
a lehce oříškovou chuť.

Všechny naše oleje jsou získávány ekologickým lisováním konopných semen za studena.

Jaké živiny nám konopný olej poskytuje?

Konopný olej je jednou z potravin nejbohatších na omega 3. Tato složka prokázala zdraví
prospěšné vlastnosti pro srdce, působí protizánětlivě a chrání správnou funkci nervového
systému. Mezi přínosy omega 3 patří např:

Jedná se o typ tuku prospěšný pro srdce, který snižuje krevní tlak a triglyceridy a LDL cholesterol
(neboli "špatný cholesterol").

Vlastnosti protizánětlivé, které by mohly pomoci při procesech bolesti kloubů, artritidy a
osteoartrózy, zánětlivých onemocněních střev.

Prevence kognitivních poruch, protože omega 3 je součástí neuronů a neurotransmiterů.

Prevence některých typů rakoviny, například tlustého střeva, prostaty a prsu.

Dalšími důležitými složkami konopného oleje jsou fytosteroly (rostlinné steroly, složky, které
pomáhají snižovat LDL cholesterol) a tokoferoly (vitamin E, antioxidant).

V jakých dietách je konopný olej zajímavý?

Konopný olej poskytuje omega 3, které jsou potřebné v:

1) Diety pro zdraví srdce: hypertenze, arytmie, cholesterol, diabetes, ztukovatění jater atd.
2) Diety pro Zlepšení krevního oběhu: křečové žíly, unavené nohy, stáří atd.
3) Diety pro nervové poruchy: stres, deprese, úzkost, hyperaktivita atd.
4) Diety pro něj těhotenství a kojení: Potřeba omega 3 se v těchto fázích zvyšuje.
5) Diety pro snížení bolesti (protizánětlivé): menstruační bolesti, artritida, bronchitida, lupénka,
zánětlivá onemocnění střev atd.

Kolik konopného oleje se doporučuje užívat?

Doporučené denní množství závisí na každém člověku a jeho potřebách. Obvykle stačí 1 čajová
lžička dezertu k získání všech omega 3, které dospělý člověk potřebuje (to znamená, že 5 ml oleje
poskytne přibližně 1 g omega 3). Bezpečně však lze konzumovat i více.

Jak zavést konopný olej do receptů?

Tento olej můžete použít stejně jako olivový olej nebo jakýkoli jiný olej na dochucení. Rádi jím
dochucujeme humus, těstovinové pokrmy, luštěniny nebo rýži, saláty, guacamole a zeleninové
krémy. Můžete ho také přidat do domácí omáčky pesto v kombinaci s panenským olivovým
olejem.

Doporučujeme zavést konopný olej jako další ingredienci do vaší kuchyně, nikoliv po lžičkách,
jako by to byl doplněk stravy s omegami. Myslíme si, že zařazením oleje do svých receptů
zajistíte jeho pravidelnou konzumaci. Tímto způsobem bude vaše strava bohatší na omega 3.