Jak pěstovat konopí

Jak pěstovat konopí

 

Nejlepším způsobem, jak získat kvalitní poupata a velké výnosy, je pěstovat silné a zdravé rostliny. Zde je stručný přehled toho nejdůležitějšího, co byste měli vědět o pěstování konopí:

 

Konopí je jednoletá rostlina teplého pásma – daří se jí v mírném podnebí a každý rok roste a odumírá, takže se musí následující rok znovu zasadit. Vypěstování rostliny konopí trvá přibližně 10-32 týdnů, v závislosti na zvolené metodě a na tom, jak velké rostliny chcete mít. Než začnete s pěstováním, budete si muset určit, zda chcete pěstovat v interiéru, nebo venku (více níže). Konopí můžete pěstovat v podstatě kdekoli – záleží jen na tom, jaký máte k dispozici prostor, vybavení a zdroje.  

 

Rostliny konopí začínají buď jako semena, nebo jako klon. Semena musí vyklíčit, aby z nich vyrostla sazenice. Klon je řízek odebraný z rostliny, ze kterého můžete vypěstovat další rostlinu, která bude mít stejnou genetickou výbavu. Po stádiu semenáčku přechází konopná rostlina do vegetativního stádia, které je obecně nejdelší fází jejího života. Zde bude mít rostlina hlavní stonek, větve a vějířovité listy – zatím bez pupenů. Kouzlo nastává ve fázi kvetení, kdy plevelné rostlině začnou růst poupata. Do této fáze rostliny vstupují přibližně dva měsíce před sklizní. Při sklizni rostliny seříznete, ořežete, usušíte a vysušíte, a pak budou vaše doma vypěstovaná poupata konečně připravena ke kouření.

 

Co potřebuje rostlina konopí, aby přežila a prospívala

 

Hlubší znalost samotné rostliny vám pomůže vytočit proces pěstování tak, abyste vypěstovali co nejlepší konopí. Níže jsou uvedeny některé hlavní věci, které rostlina potřebuje ke svému růstu, a fungování.

 

Světlo

Světlo ze slunce nebo z pěstebního světla pohání fotosyntézu a proces růstu rostliny a vějířovité listy plevelné rostliny fungují jako solární panely, které pohlcují světlo. Obecně platí, že čím více světla máte, tím více pupenů rostlina vypěstuje. Příliš mnoho světla však může být na škodu. Při pěstování v interiéru mohou světla, která jsou příliš blízko rostlinám, spálit je i vaše hlízy. A rostliny, na které dopadá příliš mnoho tepla, rychleji vysychají a potřebují více vody a péče. Konopné rostliny obvykle potřebují při pěstování venku alespoň šest hodin světla denně - tzv. plné slunce – a při pěstování v místnosti obvykle dostávají 12 až 18 hodin světla denně, podle toho, v jaké fázi růstu se nacházejí. Konopí je fotoperiodická rostlina, což znamená, že denní množství světla, které dostává, určuje, kdy začne kvést – kdy začne vytvářet poupata. Venku k tomu dochází, když se denní množství světla sníží, jak se léto mění na podzim, a v interiéru to mohou pěstitelé ovlivnit změnou umělého osvětlení z 18 na 12 hodin denně.  

 

Zalévání

Všechny rostliny potřebují ke svému růstu vodu, z níž při fotosyntéze získávají vodík. Voda také slouží jako nosič živin, které se z půdy dostávají do rostliny prostřednictvím kořenů a do celé rostliny. Voda rovněž podporuje buňky v rostlině tím, že vytváří tlak na buněčné stěny. Díky tomu jsou rostliny pružné a mohou se ohýbat ve větru nebo se přesunout na slunnější místo. Rostliny také transpirují – podobně jako se lidé potí - a pomáhají se ochlazovat. Voda se z listů odpařuje a objevuje se v podobě kapiček na špičkách. Možná je to samozřejmost, ale je důležité si uvědomit, že je třeba zalévat pouze půdu nebo médium konopné rostliny, nikoli listy nebo rostlinu samotnou. Doporučujeme zalévat spíše hodně, méně často než málo, častěji. To umožní kořenům vyschnout a nasát z půdy více kyslíku.

 

Půda

Půda nebo jiné médium poskytuje rostlině stabilitu, aby mohla zůstat vzpřímená, a také obsahuje většinu živin, které konopná rostlina potřebuje k růstu a tvorbě pupenů. Ve volné přírodě se živiny dostávají do půdy prostřednictvím deště, uhynulých živočichů a jiných rozkládajících se organických látek a živých organismů, hornin a minerálů v samotné půdě. Při pěstování konopí se rostlinám často doplňují živiny – zejména při pěstování v interiéru -, aby se maximalizoval jejich růst. Ty lze do půdy přidávat ve formě práškových doplňků nebo jako kapaliny při zalévání. Pěstitelé organického konopí často upřednostňují živou půdu plnou mikrobů a hub, která podle mnohých pomáhá rostlinám přijímat živiny a vede k rozmanitějšímu chuťovému a chemickému profilu pupenů. Pěstitelé v interiérech často kupují půdu a rostliny dávají do květináčů; to mohou dělat i pěstitelé venku, nebo mohou použít již existující půdu, která může potřebovat úpravy živin.

 

Mezi další média patří minerální vlna, kokosové vlákno, voda - známá jako hydroponie - a další.

 

Živiny

Konopné rostliny potřebují ke svému růstu a kvetení mnoho živin. Hlavní živiny, které potřebuje, jsou:

 

Dusík

Dusík pomáhá konopné rostlině růst ve vegetační fázi, kdy nabývá hmoty, stonků, větví a listů. Je součástí chlorofylu, takže pomáhá rostlině zachycovat sluneční světlo pro fotosyntézu a pomáhá vytvářet zelené listy.

 

Fosfor

Fosfor je nezbytný pro ukládání a využívání energie, růst kořenů a vývoj pupenů. Pomáhá rostlině přijímat živiny a budovat její strukturu.

 

 

Draslík

Draslík pomáhá při mnoha metabolických činnostech konopné rostliny, aby byla zdravá a rostla a aby se mohla bránit nemocem.

 

 

Vápník

Vápník je méně významná živina, která pomáhá rostlině udržet buněčné stěny pohromadě a pomáhá při vstřebávání dalších živin.

 

Hořčík

Hořčík je obsažen v chlorofylu a pomáhá rostlinám vytvářet glukózu při fotosyntéze. Bez něj nemůže rostlina přeměnit sluneční světlo na energii.

 

CO2

Rostliny přijímají CO2 mikroskopickými otvory v listech. Během fotosyntézy rostliny přeměňují CO2 na glukózu, kterou rostlina využívá k růstu a kvetení. Komerční pěstitelé v interiérech často používají "hořák CO2" neboli zařízení, které do prostředí přidává malé množství CO2, což pomáhá rostlinám růst intenzivněji. Pro drobné domácí pěstitele jsou hořáky CO2 obvykle příliš náročné.

 

Vítr/proudění vzduchu

Hlavní funkcí větru nebo proudění vzduchu je odstraňovat starý vzduch a přivádět čerstvý vzduch, který se mísí s CO2, což pomáhá rostlinám více růst. Proudění vzduchu také omezuje výskyt plísní a chorob tím, že odstraňuje vlhkost z vnitřku rostliny, takže se netvoří rosa. Prořezáváním se větve rozprostírají, což rovněž pomáhá rostlinám větrat. Vítr nebo proudění vzduchu také pomáhá posilovat stonky a větve rostlin, takže rostlina je silnější a zdravější. Při ohýbání rostliny větrem dochází k produkci hormonu zvaného auxin, který stimuluje růst podpůrných buněk, a tím ji posiluje. Vítr je také nezbytný pro rozmnožování plevelných rostlin a jejich vzájemné opylování. Samčí rostliny mají váčky, které po dozrání rostliny uvolňují pyl, a vítr jej přenese k samičí rostlině, aby ji opylil. Příliš mnoho větru je samozřejmě špatně a bouřka nebo příliš vysoko nastavené větráky mohou rostliny převrátit a poškodit.

 

Teplota a vlhkost

Konopné rostliny mají rády mírné podmínky. Obecně platí, že ve vegetační fázi je to 70-85 °C a relativní vlhkost 40-60 %. Ve fázi kvetení je to 65-80 °C s relativní vlhkostí 40-50 %.

 

Pěstování konopí uvnitř a venku

 

Pěstování venku je nejlevnější a nejjednodušší způsob pěstování, protože můžete využít sílu slunce a dalších přírodních zdrojů, ale potřebujete k tomu vhodný prostor, který musí mít dostatek slunečního světla po celé vegetační období. Často můžete nechat rostliny vyrůst do velkých rozměrů a získat velké výnosy s větším prostorem venku.

 

Pěstování konopí v interiéru je dražší, protože budete muset vynaložit peníze na vybavení a pomůcky, ale můžete mít pod kontrolou každý aspekt pěstebního prostředí a zřídit si pěstírnu v interiéru téměř kdekoli.

 

Jak si vybrat kmen konopí k pěstování

 

Nakonec chcete pěstovat odrůdu, která vám vyhovuje. Z jedné rostliny můžete získat půl až celé kilo sušených pupenů, záleží na tom, jak velké rostliny máte, takže v době sklizně jich budete mít hodně. Poslední věc, kterou chcete, je věnovat pěstování konopí spoustu času a úsilí a skončit s kmenem, který vám nechutná. Každý má jiné chutě a preference a kmeny na lidi působí různě.    

 

Další faktory, které je třeba vzít v úvahu při výběru odrůdy k pěstování

 

Dostupnost: Legálnost konopí ve vašem státě určuje, zda si můžete v lékárně koupit semena nebo klony. I když můžete, budete omezeni na genetiku, která se vyrábí pouze ve vašem státě, protože semena a klony nemohou překročit hranice státu.

 

Podnebí a životní prostředí: Některé kmeny mají prospěch z otevřeného prostoru a snáze se pěstují venku, některé rostou krátce a statně, takže se skvěle hodí pro pěstování v místnosti. Některé kmeny navíc vyžadují více pozornosti a jsou náchylnější ke škůdcům, a proto jim může prospět prostředí s řízeným klimatem. Je dobré se poradit s ostatními pěstiteli ve vaší komunitě a zjistit, které kmeny rostou nejlépe ve vašem klimatu.

 

Prostor na zahradě: Než začnete zahradu budovat, je důležité vědět, s jak velkým prostorem můžete pracovat. Pokud například pěstujete na malém prostoru, zvažte pěstování sativa indica, která mají tendenci růst kratší a bujnější.

 

Délka pěstování: Některé odrůdy dozrávají déle než jiné. Chcete-li dosáhnout rychlého obratu, zaměřte se na kmeny, kterým trvá 8-9 týdnů, než vykvetou, namísto 12 týdnů. Samonakvétací kultivary budou mnohem kratší.

 

Obtížnost pěstování: Obtížnost se rovná větší péči a pozornosti, což může zahrnovat složitější režim živin, větší požadavky na trénink a možná i větší pozornost věnovanou faktorům prostředí. To vše vyžaduje čas, trpělivost a výzkum, abyste si to osvojili, zejména pokud nemáte s pěstováním mnoho zkušeností.