HHC vs. THC

HHC vs. THC

 

Hexahydrokanabinol, HHC, a tetrahydrokanabinol, THC, jsou kanabinoidy, které se nacházejí v konopných produktech. HHC je jedním z novějších kanabinoidů na trhu a k prozkoumání všech jeho přínosů je zapotřebí ještě dalšího výzkumu.

Některé neoficiální důkazy však naznačují, že hlavním rozdílem mezi HHC a THC je celková stabilita HHC. Jinými slovy, má delší trvanlivost než THC.

Co je to HHC?


HHC se přirozeně vyskytuje v malém množství v rostlině konopí, ale není ho dost na to, aby měl velký vliv, takže musíme THC přeměnit na HHC pomocí procesu zvaného hydrogenace.

Proces hydrogenace byl poprvé použit k přeměně THC na HHC v roce 1944, kdy chemik Roger Adams přidal atomy vodíku do sloučeniny delta-9 THC. V dnešní době se však HHC většinou získává přímo z rostliny konopí.


Jak HHC funguje?


Přidání molekul vodíku k delta-9 THC snižuje schopnost HHC vázat se na receptory CB1 a CB2 v rámci endokanabinoidního systému těla a také na některé receptory bolesti v těle.

Tato hydrogenovaná forma také zvyšuje stabilitu sloučeniny, což znamená, že se prodlužuje její trvanlivost a účinnost zůstane stejná po delší dobu. HHC je také odolnější vůči nesprávnému skladování nebo vystavení UV záření či teplu než jiné kanabinoidy.

Uvádí se, že HHC způsobuje podobný pocit jako delta-9 THC; zároveň však prý má sedativní a relaxační vlastnosti jiných sloučenin, jako je delta-8 THC.

HHC vyvolává euforické pocity a změnu zrakového a sluchového vnímání a může také způsobit změnu poznávacích funkcí, srdeční frekvence a tělesné teploty.


Potenciální přínosy HHC


Hlavní přínos HHC spočívá v jeho stabilitě díky jeho zvýšené trvanlivosti a účinnosti. Předpokládá se také, že poskytuje podobné výhody jako THC, včetně:

- úlevy od bolesti
- tlumení příznaků úzkosti a deprese
- snížení zánětu
- zvýšení kvality spánku


Vedlejší účinky HHC


Krátkodobé a dlouhodobé účinky HHC nejsou podrobně prozkoumány. Protože však neoficiální důkazy naznačují, že účinky HHC jsou podobné účinkům THC, mohou vedlejší účinky zahrnovat:

- nevolnost
- sucho v ústech
- zarudlé oči
- zvýšená srdeční frekvence (tachykardie)
- zvýšení chuti k jídlu
- úzkost
- paranoia
- nespavost

 

Kdy užívat HHC?


Ačkoli lidé používají HHC k léčebným a rekreačním účelům, neexistuje žádný výzkum, který by podporoval konkrétní použití za jakýmkoli účelem.


Co je to THC?


THC neboli delta-9-tetrahydrokanabinol je molekula kanabinoidu v konopí. Je hlavní psychoaktivní složkou konopí a způsobuje "opojení", které lidé zažívají při kouření marihuany.

 

Jak THC funguje?


THC se v nervovém systému a mozku váže na tělesné kanabinoidní receptory CB1 a CB2. Zůstává v těle dlouho, ale psychoaktivní účinky po několika hodinách odezní.

Použití THC


THC se obvykle používá k rekreačním účelům, ale existuje i několik jeho lékařských využití. Již tisíce let se marihuana používá k léčbě a zmírnění příznaků nemocí. Často se inhaluje, požívá perorálně, aplikuje jako lokální mast nebo se podává sublingválně.

THC stimuluje uvolňování dopaminu z mozku, což vyvolává pocity euforie. Jeho užívání může vyvolat příjemné účinky a uživatelé mohou zažít:

- uvolnění
- zvýšené smyslové vnímání
- změněné vnímání času
- zvýšenou chuť k jídlu


Potenciální přínosy THC


Užívání THC má mnoho potenciálních terapeutických přínosů, včetně pomoci při zmírnění potíží, jako jsou:

- deprese a úzkosti
- záněty
- nespavost
- zánětlivé střevní onemocnění (IBD) a zánětlivý střevní syndrom (IBS).
- roztroušená skleróza (RS)
- migrény
- nevolnost
- bolest
- posttraumatická stresová porucha (PTSD)
- záchvaty


Byl dokonce schválen jeden syntetický lék na bázi THC zvaný dronabinol k léčbě nevolnosti a zvracení způsobených chemoterapií, úbytkem hmotnosti a sníženou chutí k jídlu způsobenou HIV/AIDS.

Vedlejší účinky THC


Užívání THC může uživateli přinést příjemné zážitky, ale s jeho užíváním jsou spojeny i potenciální nežádoucí účinky. Mezi některé negativní účinky patří např:

- úzkost
- paranoia
- záchvaty kašle
- plicní potíže
- mdloby
- nadměrné pocení
- halucinace


Užívání THC je také spojeno se zvýšenou poruchou učení a sníženou pamětí, zejména u dospívajících.


Podobnosti a rozdíly mezi HHC a THC


THC i HHC jsou omamné kanabinoidy, které u uživatele vyvolávají euforie. Rozdíly mezi THC a HHC vyplývají z rozdílů v jejich chemické struktuře: THC musí být hydrogenován, aby vznikl HHC, a to procesem, při kterém se do molekuly přidá atom vodíku, což zvyšuje její stabilitu a odolnost vůči teplu a UV záření.


THC a HHC mají velmi podobné účinky: Obě vyvolávají pocity euforie a změněného vnímání. HHC je na trhu stále ještě novinkou, a proto nebylo provedeno dostatek výzkumů zkoumajících krátkodobé a dlouhodobé účinky této sloučeniny.