HHC a řízení

HHC a řízení

 

Co je to HHC?

 

HHC je kanabinoid příbuzný THC, který mezi vědci známý již dlouho, ale donedávna se o něm uživatelé konopí příliš často nezmiňovali. HHC je minoritní kanabinoid; přirozeně se vyskytuje v konopí, ale v příliš malém množství, než aby se jeho extrakce vyplatila. Vzhledem k tomu, že komerční výroba HHC se teprve rozbíhá, není dosud příliš známá. Většinu kanabinoidů lze přeměnit na jiné kanabinoidy změnou chemického složení molekul. Stejně jako delta 8 THC a delta 10 THC se komerční HHC vyrábí z CBD získaného z konopí v laboratoři pomocí chemických procesů.

 

Má HHC stejné účinky jako THC? Může mít HHC vedlejší účinky?

 

To je poněkud ošemetné. Ačkoli HHC není technicky vzato THC, vyvolává podobné účinky – pokud ho užijete dostatečné množství. Když se vyrábí v laboratoři, je dávka HHC směsí aktivních a neaktivních molekul HHC. Aktivní HHC se dobře váže s kanabinoidními receptory vašeho těla, ostatní nikoli. Výrobci zatím nepřišli na nákladově efektivní způsob, jak oddělit vysoce účinnou HHC od jejího dvojčete s nízkou účinností, takže komerční HHC – která je směsí obou forem – může být pro kupujícího tak trochu oříškem. HHC má však znatelné účinky. Zprávy od uživatelů obecně popisují, že HHC se pohybuje někde mezi delta 8 a delta 9 THC. V podstatě vše, co víme o účincích a vedlejších účincích HHC, je neoficiální. Přesto uživatelé hlásí stejný soubor vedlejších účinků, jaký znají uživatelé delta 9 THC: úzkost a paranoia, sucho v ústech, suché a červené oči, hlad a nespavost.

 

Objeví se HHC v testu na drogy?

 

Zdá se, že HHC se v těle nemusí rozkládat stejným způsobem jako THC. Na rozdíl od forem THC delta 8, delta 9 a delta 10 existují určité důkazy, že se HHC nemetabolizuje na 11-hydroxy-THC, což je rozkladná látka, kterou testuje mnoho drogových panelů. To však nebylo studováno a není to jisté. Zatím nikdo s jistotou neví, že HHC nezanechá stopy po užívání v krvi, moči nebo ve vlasech.

 

HHC a řízení – je to možné?

 

Tato otázka trápí mnoho uživatelů konopí. Bohužel to není tak jednoduché: Mnoho lékařských testů nedokáže přesně rozlišit legální a nelegální kanabinoidy. Stručně řečeno, pokud chcete dosáhnout negativního výsledku na testu na drogy v moči, neměli byste HHC konzumovat. Riziko ztráty řidičského průkazu a náklady s tím spojené jsou příliš vysoké. Nicméně to ještě nemusí znamenat konec vaší konzumace.