HHC, HHC-O, HHC-P: Co dělají a čím se liší?

HHC, HHC-O, HHC-P: Co dělají a čím se liší?

 

Kanabinoidy HHC, HHC-O a HHC-P jsou syntetické látky, které patří do skupiny syntetických kanabinoidů. Tyto látky jsou navrženy tak, aby simulovaly účinky přírodního kanabinoidu THC, který je hlavní psychoaktivní složkou konopí.

Již víme, že hexahydrokanabinol (HHC) byl poprvé objeven americkým chemikem Rogerem Adamsem, když přidal molekulu vodíku k delta 9-THC. HHC se přirozeně vyskytuje v rostlině konopí, ale pouze ve stopovém množství, takže se v současnosti vyrábí polosynteticky, nejčastěji hydrogenací jiných kanabinoidů, jako je CBD. Proces hydrogenace zlepšuje stabilitu molekuly a odolnost vůči termooxidační degradaci. Účinky HHC zahrnují:    - stimulace, euforie   - změna ve vnímání    -podporující relaxaci a spánek    -úleva od úzkosti a stresu Dlouhodobé účinky nebyly dosud dostatečně prozkoumány. Účinky HHC na mysl a tělo jsou spojeny s vyšší afinitou ke kanabinoidnímu receptoru CB1. Receptory CB1 se nacházejí v centrálním nervovém systému, hlavně v mozku, a jsou součástí endokanabinoidního systému. Při aktivaci mohou ovlivnit například náladu, paměť a vnímání.

 

Účinky HHC-O:

 

Dva další kanabinoidy, HHC-O a HHC-P, byly objeveny teprve nedávno. Pokud jde o HHC-O, písmeno „O“ znamená acetát, který se přidává do hexahydrokanabinolu. Na rozdíl od HHC se HHC-O v rostlině konopí nenachází, a to ani ve stopovém množství. Vyrábí se tedy výhradně v laboratoři chemickou reakcí zvanou acylace. V tomto procesu se k existujícímu kanabinoidu (v tomto případě HHC) přidá acylová skupina pomocí acylového činidla, kterým může být acetanhydrid nebo acetylchlorid. Přidání acylové skupiny zvyšuje účinnost kanabinoidu. To znamená, že sloučeniny vytvořené tímto způsobem se vážou silněji na naše kanabinoidní receptory CB1, což vede k intenzivnějšímu high. Protože zatím nejsou k dispozici žádné klinické studie, informace o účincích pocházejí pouze ze zkušeností uživatelů. HHC-O může vést k relaxaci, zvládání bolesti, úlevě od úzkosti, stresu a lepšímu spánku. Uvádí se, že HHC-O je přibližně 1,5 až 2krát více intoxikující než HHC. Účinky mají pomalejší nástup (během minut), ale intenzivnější a trvají déle než HHC. Stejně jako HHC-O je i HHC-P nově objevený kanabinoid, o kterém zatím nemáme dostatek informací. HHC-P je hexahydrokanabiforol, sloučenina vyráběná synteticky. Říká se, že je to nejúčinnější kanabinoid. Strukturou se podobá HHC, ale má delší alkylový řetězec obohacený o molekuly uhlíku. Sedmiuhlíkový ohon sdílí se známým a zakázaným tetrahydrokanabinolem, respektive jeho variantou tetrahydrokanabiforolem (THC-P), a proto se má za to, že účinky na tělo i mysl by mohly být podobné. HHC-P může vyvolat euforii a být vysoce psychoaktivní. Účinky obvykle trvají nejdříve 30 minut a trvají několik hodin. Jelikož máme o HHC-P málo informací, mělo by se s tímto kanabinoidem zacházet opatrně.

 

Nežádoucí účinky HHC-O a HHC-PNežádoucí účinky HHC, HHC-O a HHC-P zatím nejsou známy kvůli nedostatku výzkumu. Předpokládá se, že stejně jako u některých jiných kanabinoidů mohou nastat následující problémy:     -suchá ústa    -rychlý srdeční tep    -zarudnutí očí    -závrať    -úzkost    -nespavost    -zvýšená chuť k jídlu    -paranoia

 

A pokud Tě více zaujalo HHC-P, neváhej sáhnout například po:

HHC vape (revoluční produkt)HHC liquidy (e-liquidy do vašich elektronek s HHC)HHC květy (HHC květy premium)HHC hash (nejvzácnější a nejceněnější variant hašiše dostupných na trhu)HHC gummies (lahodné bonbóny)

Dále u nástroje můžete najít H4CBNO+CBNO, nebo H4CBD