Co je to THC-P?

Co je to THC-P?

 

THC-P neboli tetrahydrokanabiphorol je kanabinoid přirozeně se vyskytující v rostlině konopí. Jeho molekulární struktura je podobná struktuře běžného delta-9 THC, THC-P má ale delší alkylový postranní řetězec. THC-P tedy vyvolává podobné účinky jako THC, ale díky delšímu postrannímu řetězci se účinněji váže na receptory a vyvolané účinky tak bývají silnější.

 

Tým italských vědců objevil THC-P koncem roku 2019 a k objevu došlo náhodou. Během studie zkoumající kanabinoidní profil kmene s názvem FM2 vědci nechtěně izolovali a identifikovali dva zcela nové kanabinoidy, z nichž jeden byl právě THC-P.

 

THC P se přirozeně vyskytuje v rostlinách konopí pouze ve stopovém množství (výrazně pod 0,1 %). Vědci mohou THC-P z rostliny extrahovat a izolovat pomocí chromatografických technik. Kvůli jeho nízké koncentraci se však tento kanabinoid často vytváří přeměnou z CBD.

 

Jak THC-P funguje?

 

Stejně jako všechny kanabinoidy i THC-P vyvolává své účinky interakcí s endokanabinoidním systémem. Výzkumy ukazují, že THC-P se velmi dobře váže na receptory CB1 a CB2 endokanabinoidního systému. Receptory CB1 se nacházejí především v centrální nervové soustavě. Receptory CB2 se většinou nacházejí v periferním nervovém systému, zejména v imunitních buňkách. Aktivací těchto receptorů stimuluje THC-P endokanabinoidní systém a vytváří řadu účinků na vaše tělo a mysl. Často vyhledávané silné euforické účinky THC-P pocházejí konkrétně z aktivace receptorů CB1 touto sloučeninou a výzkumy ukazují, že se na tyto receptory váže silněji a účinněji než klasické THC.

 

Účinky THC-P

 

Od svého objevu THC-P upoutal pozornost vědců i uživatelů konopí. Přitažlivost THC-P spočívá v jeho síle. Výzkum zjistil, že THC-P svou silou daleko předčí běžný THC. Lidé mohou na každý kanabinoid reagovat různě, ale obecně přináší THC-P silný pocit úlevy a uvolnění. Vzhledem k jeho síle je nejlepší užívat jej na konci dne nebo při nepříjemných stavech, kdy je zapotřebí okamžitá extrémní úleva. Dalo by se říci, že užívání THC-P způsobuje podobný zážitek jako užívání THC, ale ve vyšší intenzitě.

 

Jak silný je THC-P?

 

Studie z roku 2019, během níž byl THC-P objeven, ukázala, že je 33krát aktivnější než běžný THC vůči receptoru CB1 endokanabinoidního systému a až 10krát aktivnější než THC vůči receptoru CB2. THC-P je tedy nejsilnějším druhem THC.

Znamená to, že THC-P vyvolá 33krát silnější účinky než konvenční THC? Ne nutně. Typ prožitku a farmakologické účinky THC-P, ovlivňuje i celá řada dalších faktorů jako je genetika, tolerance, tělesná stavba nebo stravovací režim. Ti, kdo THC-P užívali, obvykle říkají, že je spíše 5-10krát silnější než delta-9 THC.

 

Je THC-P bezpečný?

 

Vzhledem k tomu, že THC-P byl objeven relativně nedávno, neexistuje mnoho vědeckých výzkumů o jeho účincích, benefitech nebo bezpečnostním profilu. Neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že THC-P s sebou nese větší rizika než THC, je však zapotřebí dalšího výzkumu. První studie naznačují, že THC-P má stejné účinky na zklidnění mysli a těla jako THC, jen ve vyšší síle. Zatím se zdá, že THC-P má srovnatelný bezpečnostní profil, pokud je užíván zodpovědně a v doporučených dávkách.

 

Vedlejší účinky THC-P

 

Vzhledem k síle THC-P ve srovnání s jinými kanabinoidy je mnohem snazší to s ním přehnat. Pokud se tak stane, je pravděpodobné, že se u vás projeví některé nežádoucí vedlejší účinky. Nežádoucí účinky užívání THC-P bývají podobné jako u THC, mohou být ale výraznější kvůli jeho silnější vazebné afinitě. Mezi běžné dočasné nežádoucí účinky THC-P mohou patřit zarudlé oči, sucho v ústech, únava, zvýšená srdeční frekvence, problémy s koordinací, pomalejší reakce nebo paranoia.

 

Jaké množství THC-P užívat?

 

Optimální dávka THC-P se bude od ostatních kanabinoidů velmi lišit. Doporučuje se začít raději s velmi malým množstvím a pak pomalu postupně dávku zvyšovat, dokud se nedostaví požadované účinky.

 

Obecně doporučované dávky:

Začátečníci: 0,5 mg - 2 mg THC-P v jedné dávce

Středně pokročilí uživatelé: 3 mg - 4 mg THC-P v jedné dávce

Zkušení uživatelé: 5 mg - 10 mg a více THC-P v jedné dávce

 

Než se účinky THC-P projeví, může to nějakou dobu trvat. Poživatiny a oleje mohou působit až do hodiny. Při vapování THC-P se jeho účinky dostaví do 25 minut. Užívání nadměrného množství THC-P může být nepříjemným zážitkem, proto se doporučuje počkat alespoň 90 minut, abyste zjistili, jak se cítíte po první dávce, než užijete větší množství.