Jak HHC-P funguje?

Jak HHC-P funguje?

 

Hexahydrokanabiforol (HHC-P) je jedním z nejsilněji omamných kanabinoidů na trhu s konopím, což z něj činí poměrně přitažlivou sloučeninu.  Víme však, že HHC-P dokáže víc, než nás jen omámit, a to díky tomu, jak tento kanabinoid spolupracuje s endokanabinoidním systémem.  Znalost tohoto jedinečného vztahu nám dává mnoho informací o tom, jak můžeme HHC-P lépe využít k řešení našich specifických potřeb.

 

Jak fungují kanabinoidy?

 

Abychom věděli, jak hexahydrokanabifol funguje, musíme se podívat na vztah, který mají všechny kanabinoidy společný s endokanabinoidním systémem (ECS).  ECS je systém, který se nachází u každého savce a jehož úkolem je pomocí kanabinoidů regulovat jednotlivé procesy v těle, přičemž zastřešujícím cílem je uvést nás do homeostázy. Po celém těle jsou rozmístěny kanabinoidní receptory, přičemž každý receptor je schopen regulovat určitý proces v těle, ať už se jedná o náš spánkový cyklus, náladu, hladinu zánětu, toleranci bolesti atd.  Kanabinoidní receptory se dělí do dvou kategorií: Receptory CB1, které se nacházejí v nervovém systému, a receptory CB2, které se nacházejí především v nervovém systému, trávicím systému a imunitním systému.  Některé kanabinoidy působí silněji na receptory CB1, některé silněji na receptory CB2 a některé působí vyváženěji na oba receptory. Když se kanabinoid, jako je HHC-P, vstřebá do našeho těla, naváže se na specifické kanabinoidní receptory a tento proces umožňuje kanabinoidním receptorům regulovat specifické procesy, které ovlivňují naše tělo a mysl.  Zároveň specifické kanabinoidní receptory v mozku využívají kanabinoidy k vyvolání psychoaktivního účinku a to, jak silně se konkrétní kanabinoid na tyto receptory naváže, určuje sílu opojení, což vysvětluje, proč jsou některé kanabinoidy mnohem opojnější než jiné. 

 

 

V rostlině konopí je více než 100 různých kanabinoidů a každý z nich hraje specifickou roli při interakci s endokanabinoidním systémem, což je důvod, proč se každý kanabinoid nakonec cítí a chová jinak.  Proto se například pocit zfetování delta 8 může lišit od pocitu zfetování THC-P. Teoreticky se při každém požití kanabinoidu přibližujeme svému tělu k homeostáze, ačkoli lze s jistotou říci, že většinu lidí, kteří užívají psychoaktivní kanabinoidy, zajímají spíše jejich okamžité opojné účinky, které jsou nesporně příjemné a mohou být nesmírně cenné pro udržení naší nálady, úrovně fyzického komfortu a dalších věcí na denní bázi. 

 

Jak HHC-P působí na endokanabinoidní systém?

 

Hexahydrokanabiphorol (HHC-P) je vlastně hydrogenovaná forma THC-P, což znamená, že se jedná o THC-P s přidaným atomem vodíku, který výrazně zvyšuje jeho chemickou stabilitu a zároveň mění jeho chemické vlastnosti, čímž zvyšuje jeho biologickou dostupnost.  To jistě ovlivňuje jeho vztah k endokanabinoidnímu systému, čímž do značné míry určuje, jak funguje po vstřebání do těla.  Je to však také zcela nový kanabinoid, což znamená, že zatím přesně nevíme, jak interaguje s kanabinoidními receptory, aby vyvolal své účinky. Víme, že THC-P, jeho nehydrogenovaný předchůdce, působí na receptory CB1 v mozku asi 31x rychleji než delta 9 THC, a proto je tak omamný.  Lze předpokládat, že produkty HHC-P mají k těmto CB1 receptorům podobný vztah, což vysvětluje, proč je jejich opojení srovnatelně silné.

 

Jaké účinky může HHC-P nabídnout?

 

Jak jsme již řekli, HHC-P je natolik nový, že o něm kvůli nedostatku vědeckého výzkumu nevíme téměř nic.  Jedná se o polosyntetizovaný kanabinoid, což znamená, že se v konopí přirozeně nevyskytuje, ale je výsledkem chemické úpravy HHC (hexahydrokanabinolu), který se v rostlině konopí vyskytuje. Účinek HHC-P se pravděpodobně blíží účinku THC-P, protože HHC-P je pouze hydrogenovaná forma THC-P s přidáním atomu uhlíku.  Opojení bude pravděpodobně intenzivně euforické, stejně jako u THC-P, s tělesným opojením, které je skvělé pro zatuhlé svaly v těle. Vzhledem k tomu, co víme o HHC a THC-P, můžeme vyvodit určité závěry, pokud jde o další vlastnosti, které může nabídnout, a můžeme se také opřít o neoficiální důkazy poskytnuté lidmi, kteří HHC-P užívali. Je pravděpodobné, že tento kanabinoid může nabídnout následující vlastnosti:

 

-protizánětlivé vlastnosti

-analgetické vlastnosti

-vlastnosti zlepšující náladu

-vlastnosti podporující chuť k jídlu

-antiemetické (proti nevolnosti) vlastnosti

-vlastnosti snižující stres