CBNO proti bolesti

CBNO proti bolesti 

Co je to CBNO?

CBNO je acetylovaný kanabinol (CBN). Stejně jako pokrok v moderních technologiích se i vynálezy související s konopím vyvíjejí rychleji, než s nimi průměrný člověk dokáže držet krok. CBNO je syntetický kanabinoid, který je třikrát silnější než konvenční CBN.

Pro koho je CBNO vhodné?

Silné a uvolňující účinky CBNO pravděpodobně osloví ty, kteří oceňují CBN nebo je zaujal zážitek podobný CBN. Rozhodnutí, zda CBNO budete užívat, či nikoli, je na vás. Pokud kojíte, jste nastávající matka nebo trpíte závažným zdravotním stavem, který by se užíváním CBNO mohl zhoršit, doporučujeme vám, abyste od něj upustili.

Jaké jsou účinky CBNO?

Ve srovnání s CBN má kanabinol-O acetát-CBNO euforičtější a psychotropnější účinky. Vzhledem k tomu, že CBNO má vyšší sílu, je nezbytné začínat pomalu, než zjistíte, jaký na vás bude mít vliv. Kanabinoidy s vyšší potencí, jako je CBNO, umožňují většině uživatelů konzumovat méně, aby dosáhli stejného účinku. U kanabinoidů vždy existuje určitá subjektivita. Při užívání CBNO můžete pociťovat sedaci, euforii, zmírnění bolesti a podporu spánku.

Může CBNO pomoci proti bolesti?

Uvádí se, že miliony dospělých žijí denně s nějakým typem bolesti. Z tohoto důvodu je nezbytné, aby byly objeveny nenávykové možnosti léčby– jako jsou kanabinoidy. Kanabinoidem, který dosud prokázal nejslibnější účinky při modulaci bolesti, je kanabinol (CBN). Stejně jako CBN má i jeho silnější verze CBNO za sebou několik výzkumů svých analgetických účinků na modelech lidí a potkanů a byl zkoumán ve srovnávacích studiích pro léčbu bolesti. Jedna studie na potkanech ukázala, že CBNO je vysoce účinný pro svůj analgetický účinek, přičemž výsledky ukázaly, že jeho účinnost je čtyřikrát vyšší než účinnost aspirinu. Bylo však zjištěno, že jeho analgetický účinek trval pouze do dávky 30 mg/kg a že dávky vyšší, než tato dávka neposkytovaly silnější účinek. Analgetický účinek CBNO však ukázal, že je pouze 1/10 účinku morfinu, takže nelze předpokládat, že by se CBNO v budoucnu používal proti bolesti. Analgetické účinky syntetického kanabinoidu CBNO byly testovány také na opicích druhu makak rhesus. V tomto konkrétním experimentu byla testována teorie, podle níž mohou kanabinoidy synergickým mechanismem zesilovat účinek opioidů. Tato teorie je důležitá, protože by mohla znamenat, že by se k pomoci pacientům mohly používat menší dávky opioidů. Tato studie sice zjistila, že CBNO nezvyšuje analgetický účinek opioidů, ale autoři upozornili, že je třeba provést další výzkum, aby se zjistil účinek CBNO na samotný podnět bolesti. Vzhledem k výsledkům první studie je možné, že CBNO nepůsobila aditivně s opioidy. Další studie na potkaních modelech zkoumala účinek CBNO na snížení myofasciální bolesti a prokázala další přínosy. Padesáti čtyřem samicím potkanů byl nejprve aplikován nervový růstový faktor (NGF), aby se napodobila fibromyalgická bolest. Po injekci NGF byl potkanům intramuskulárně aplikován 1 mg/ml CBNO a byla měřena mechanická senzibilizace svalů. Ukázalo se, že CBNO zvyšuje práh mechanického stažení svalu 10 minut po jeho podání. Potkani byli rovněž testováni s CBD/CBNO v poměru 1:1 mg/ml, u kterého bylo zjištěno ještě větší zlepšení bolesti. Tento výsledek vypovídá o pravděpodobnosti, že zde působí doprovodný efekt.